BLOG

LATEST ENTRIES

TRI VINSKE CESTE

Banner

Vinska cesta poseban je oblik prodaje poljoprivrednih proizvoda nekog vinorodnog područja na kojem seljačka gospodarstva i ostali sudionici, udruženi pod zajedničkim nazivom vinske ceste, nude svoje proizvode, posebice vino i ostale seljačke specijalitete. Uz ugostiteljsku i ostalu turističku ponudu, vinsku cestu upotpunjuju ljepote prirode i karakteristike kraja kroz koji prolazi, prirodne i kulturne znamenitosti, ali i tradicija utkana u to područje.

Zagrebu je njegova okolica najljepša ogrlica. Zacijelo je malo europskih metropola koje se mogu pohvaliti takvim prirodnim ljepotama, takvom raznolikošću, takvim povijesnim i kulturnim bogatstvom oko sebe, kao što je to Zagreb. A jedna od posebnosti tog područja svakako su i vinogradi i vinski podrumi.

Zagrebačka županija, koja je poput potkovice, prave potkovice za sreću, okružila Zagreb, među najcjenjenijim je vinorodnim krajevima u zemlji. Štoviše, po proizvodnji grožđa i među najboljima je u Hrvatskoj. Prirodne pogodnosti, tlo, sunce i klima, ali nadasve i marljive ruke vinogradara i vinara, njihovo znanje, iskustvo, upornost i ljubav prema svom poslu, svake godine ovdje odnjeguju plemenitu kapljicu u kojoj uživaju i probirljivi znalci i “obični” ljubitelji dobra vina.

Vinograda ima gotovo u samom središtu Zagreba, neki su trsovi udaljeni tek nekoliko stotina metara od gradskih prometnih žila-kucavica, a mnogi su Zagrepčani, koji stanuju u tim dijelovima grada, strastveni vinogradari i vinari. Doduše, u kapljici iz njihovih podruma i klijeti, koju proizvode u malim količinama, uživaju najčešće oni sami, obitelj ili najbliži prijatelji, iako se nađe i koja boca viška za tržište, za neki ugostiteljski lokal.

Veći, pravi vinogradari i vinari, s imenom, već poznati i priznati na tržištu, s većim količinama vina, na području su Samobora, Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca…

2 Comments

  • DamirMarch 26, 2019 at 3:16pm

    Svakako ići u proljeće, puno zelenila, mirisa. Još ako rentate biciklu na konju ste :D

    REPLY

  • Tomislav D.March 5, 2019 at 2:28pm

    Možda trsovim žilama teče nešto više od vina kad su toliko blizu velikih prometnica ;-)

    REPLY