BLOG

LATEST ENTRIES

Barrel vam predstavlja Degarru

Banner

"Mi imamo obiteljsku tradiciju da volimo jesti i piti" - kaže nam kroz smijeh Mate Pestić vlasnik vinarije Degarra, sve popularnijeg zadarskog vina kojeg često možete vidjeti na stolovima raznih događaja. Mate je tijekom fakulteta krenuo putovati i isprobavati vina te mu se interes za tu finu kapljicu ponovo rasplamsao. Ipak, životna prekretnica bio je put u Frušku goru, prije četiri godine, gdje je upoznao tamošnjeg vinara Miroslava Kovačevića i sprijateljio se s njim.

"Uživao sam u tim chardonnayima i koliko god ih popio, glava nije boljela! Ma di ćeš bolje?" - prisjeća se Mate te dodaje kako ga je taknuo prst sudbine kad je, sasvim slučajno, upoznao Draganu, koja je bila enolog u toj vinariji.

"Dane i Dragana su došli u moju firmu kupiti neki sustav centralnog grijanja za svoju kuću na selu, i kroz priču smo shvatili koliko volimo vina i da gajimo jednaku strast prema njima. I Dragana mi je, doslovno iz vedra neba predložila da napravimo zajedno neko vino! Ne bi vjerovali, ali ni trenutka nisam dvojio" - rekao je Mate dodajući kako je ime kako došlo.

"S obzirom na to da smo htjeli biti mala vinarija koja se željela baviti vrhunskom proizvodnjom limitiranog broja boca, garažna vina su nam pri odabiru imena bila glava poveznica. I tako je nastala Degarra, od francuskog pojma "Vin de Garage". Ovo je kontra onih ustaljenih normi da moraš biti plave krvi da napraviš vrhunsko vino. Ne moraš, samo moraš imati puno volje i ljubavi" - zaključio je Mate čija vinarija danas proizvodi 30 tisuća butelja.


Ovog vina nema nigdje u svijetu!

- Vino koje uvijek posebno ističem je Bomary. To je vino koje se radi isključivo od autohtone sorte Maraške, koja, zna se, jedino raste na zadarskom području. To je aromatizirana kupaža Bonterre i vina od Maraške. To bi o ne možete naći nigdje drugdje u svijetu! - pohvalio se Mate, objasnivši kako je ime nastalo kao skraćenica od BOnterre, MAraske i i pomalo okrenut engleske riječi za sreću - Yoy. - Tražili smo da u nazivu vina bude i radost, Joy, pa smo malo promijenili slova. - priznao je Mate uz osmijeh.
Bitan je odnos s ugostiteljem

kako nam je rekao Mate Pestić, vino mora imati lice, osobnost, ono nije samo puki proizvod. - Četiri godine sam ja radio dva posla. Ujutro bi odradio svoj regularan posao u firmi, a popodne bi razvozio boce ugostiteljima po gradu. I tako bi ostao u lokalima, družio se, čakulao, prezentirao te shvatio koliko to njima znači kad dođeš kod njih, a ne da samo pošalješ bocu - istaknuo je Mate, dodajući kako je veza s ljudima najbitnija stvar u poslu jednog vinara. I građevinara.

M. M.