BLOG

LATEST ENTRIES

"Večera mjehurića"

Banner

Našli se jedan Talijan, Đakovčanin i Bosanac koji živi u Austriji, a zastupa Francusku... Ne, nije ovo početak još jednog vica, već odlične priče o postavljanju Zadra na svjetsku vinsku kartu. Naime, u utorak je u luksuznom ambijentu Falkensteiner Iadera & Spa hotela, održana posebna večera za 50-tak uzvanika, ponajviše Zadrana, zaljubljenika u finu kapljicu i nekoliko stranaca koji su poželjeli biti dio "Večere mjehurića - sljubljena s hrvatskim pjenušcima i šampanjcima". Organizatori su bili Slavonac Ivan Stiblik, inače pokretač Zadar Wine Festivala i Falkensteinerov F&B Magner Talijan Renato Todesca. Njihov poseban gost bio je najbolji sommelier Austrije i ambasador poznate francuske pokrajine Champagne, Bosanac Suvad Zlatić. On je, prije večere, održao i trosatnu radionicu "Champagne conossieur", za probrani broj profesionalnih konobara, sommeliera, ugostitelja i ostalih koji su poželjeli postati vlasnici međunarodno priznatog certifikata od pokrajine Champagne.

- Isprobavali smo 12 vrsta šampanjaca, nekomercijalnih, od malih, francuskih boutique kuća. Jako sam zadovoljan što smo postigli, Zadrani su jako educirani i gladni znanja. Ova nam je radionica tek temlj za korak dalje, za "Champagne Professional", trodnevni seminar koji će se održati ove zime, baš u zemlji gdje je šampanjac nastao. To će biti prvi put ikad da se radi ovakav seminar, s obzirom da je regija Champagne dosta zatvorena po pitanju davanja certifikata – rekao nam je Zlatić, poznatiji kao Suwi koji je još 2015. godine postao njeznim ambasadorom.

Dodao je također kako je iznimno iznenađen odazivom na radionicu te kako je u posljednjih sedam godina, koliko dolazi u Hrvatsku, ovo najpozitivniji utisak koji je jedan grad na njega ostavio. Ovako pozitivnu glad za znanjem još nisam doživio u vašoj zemlji. Ljudi su jako motivirani, kako Sommelieri tako i vinari koje posebno moram pohvaliti. Mislim da se proizvodnja vina u posljednjih pet godina izrazito popravila i povećala, odnosno, Zadarska regija je iznimno napredovala u stvaranju elegantnih vina bez puno alkohola – naglasio je Suwi koji je na spomenutoj večeri bio u ulozi moderatora te je gostima objašnjavao kako funkcionira sljubljivanje posebno složenog jelovnika s hrvatskim i francuskim vinima odnosno pjenušcima. Za hranu je bio zadužen poznati zadarski chef Tomislav Karamarko, dok je pića birao Stiblik, sommelier treće razine.

- Uh, bila mi je mala trema jer je Suwi ipak jedan od 50 najboljih sommeliera Europe, no s druge strane čast mi je što je baš on bio moderator i što je na kraju večere bio iznimno zadovoljan sa spajanjem tih mojih vina s Karamarkovom hranom. Osjećao sam se kao da radim maturalni rad, a Suwi ocjenjuje he, he – uz široki osmijeh nam je ispričao Stiblik koji je također istaknuo da je jedan od ciljeva ove večere, kao i radionice, bio je edukacija profesionalaca, ali i šire mase koja je željela saznati više o tim ukusnim mjehurićima iz boce.


„Meni za sva osjetila!“ Znam da su vam, kao i meni, roditelji govorili da se ne igrate s hranom, ali ja vas večeras molim da se igrate, da osjetite sve čari sljubljivanja!“

rekao nam je prije početka večere Suwi i poželio svima dobar tek.

Photo credit: Filip Brala, Matea Gugić

Jelovnik "Večere sljubljivanja"

Prvi slijed - Svježe kamenice i grope, kanape i finger food razni
Drugi - Rolada od jastoga i saur od skuše, marinirano povrće, domaća majoneza s maslinovim uljem i bosiljkom
Treći - Domaći tortelinni sa skutom i koromačem, janjeći ragu, drobljeni paški sir
Četvri - Pečeni teleći file s prašinom od cikle, terina od guščje jetre, sotirani vrganji, slane krafne punjene kestenom, pečena buča i krema od buče, umak od kadulje
Desert - Zapečene smokve s mascarponeom, pistacio financier i sladoled od vanilije, crumble i keks od bademaS ukusnim zalogajima sljubljivala su se hrvatska pjenušava vina:

Scoltime, Cuj 2016 – extra dry
Istra i Kvarner

Blanc de noirs, Galić 2013 – extra dry
Slavonija i Hrvatsko Podunavlje

Sabion, Korta Katarina 2015 - brut
Dalmacija

Rose, Bibich - brut
Dalmacija

Lady, Griffin – sec
Croatian Uplands

I šampanjci:

Larmandier Bernier Longitude Premier Cru Extra Brut NV Magnum

Pol Roger Brut Reserve