BLOG

LATEST ENTRIES

OTKRIJTE KORLAT

Banner

U sklopu vinarije Benkovac, 2004. godine započeli su radovi na podizanju novog vinograda na lokaciji Korlat, gdje je u kamenoj makiji podignut vinograd površine 104 ha te je ukupno zasađeno 550 000 loznih cjepova.

Ukupni potencijal proizvodnje iznosi 400 do 450 tisuća litara vrhunskih crvenih vina.

Jako sunce te škrto, vjetrovima šibano tlo benkovačko – stankovačkog vinogorja daju osebujne karakteristike benkovačkim vinima. Na toj vjetrometini civilizacija, gotovo na raskrižju epoha, nalazimo Benkovac, mjesto gdje se nalazi Vinarija Benkovac Badel-a 1862. A sve je počelo za vrijeme Mlečana. Bolesti koje su napale vinograde u Italiji i Francuskoj potakle su sadnju vinove loze u benkovačkom kraju, u ono doba pod vlašću Venecije, jer je prije toga sadnja vinove loze bila u načelu zabranjena u čitavoj dalmatinskoj zagori.Ostaci rimskih naseobina Asseria (PodgraÄ‘e), zadužbina kneza Branimira iz IX. st. (Šopot), benkovački Kaštel knezova Benkovića, po kojima je Benkovac dobio ime, govore o bogatoj povijesti ovog kraja.

Tu, blizu, smjestilo se selo Korlat, koje je dobilo ime po nekadašnjem gradu hrvatskih kneževa Korlatovića. I upravo kraj njega, podignut je vinograd Korlat, okružen makijom i kamenom, licem okrenut moru, s jedne mu strane Ravni kotari, a s druge Bukovica. Iznad njega sunce, a on raste iz kamena. Lozi to oÄŤito godi, buja, razvija se i raste i…daje odlična vina. U prvoj godini desetak odličja na međunarodnim ocjenjivanjima! I to ne bilo kojim već na Decanteru, Vinitaly, Parizu, Bruxsellesu.

Vinograd Korlat je zasađen sadnim materijalom iz Francuske, a sortiment je merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabarnet franc i mourverde. Prema imenu položaja nazvana je i premium linija vina. Ovaj pothvat sadnje vinograda u kamenitom terenu na ovako velikoj površini, može se i u svjetskim mjerilima smatrati pionirskim. Vinograd je nastao u ekstremnim uvjetima, na površini koja je uz kamen bila prekrivena makijom, ima najvišu točku na 300-tinjak metara nad morem i cijeli je okrenut prema moru. Prve količine grožđa ubrane na Korlatu 2007. bile su dostatne za proizvodnju 9 000 litara vrhunskog crvenog vina, odnosno 12 000 boca koje su, kao prva komercijalna berba, bile lansirane na tržište krajem 2010. godine.

Korlat vina posebna su i po svom dizajnu boce i etikete, za koje su osvojili svjetski poznatu nagradu za dizajn, Red Dot Award. Uz naglašene elemente modernog i drugačijeg, posebnost ove etikete leži u činjenici da je specijalnim tiskarskim tehnikama otisnuta izravno na bocu, koja svojim oblikom idealno zaokružuje snagu i karakter ovih vina.

1 Comments

  • Jure AntićApril 5, 2019 at 1:46pm

    Predivno mjesto! Toliko sam se oduševio ovim krajem da ću definitivno ponovno doći. Vina benkovačkog kraja oduzimaju dah :)

    REPLY